Reis Cerić oštro napao Gregorijana

Ef. Cerić o tvrdnjama glavnog zamjenika visokog predstavnika

preuzeto sa www.minber.ba

-braun-reis-ceric.jpgGregorijanova izjava je nekorektna i zlonamjerna
Takve izjave nas plaše i daju nam ružne signale poput onih koji su davani Jevrejima, pa su doživjeli holokaust, i poput onih koje smo slušali kada nam je spreman genocid
U prisustvu više hiljada mještana, ali i vjernika iz svih dijelova BiH, jučer je svečano otvorena obnovljena džamija u Kruševljanima kod Nevesinja. Džamiju su svečano otvorili reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić i dječak Haris Čagalj, sin dobrotovora ove džamije Ekrema Čagalja.
Obraćajući se vjernicima reisu-l-ulema Cerić oštro je komentirao izjavu glavnog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana da El-Kaida ima svoje jatake u BiH, ističući da je takva izjava u aktuelnoj atmosferi u svijetu "vrlo nezgodna, nekorektna i zlonamjerna".
Treba reći ko su

Rekao je da je iznenađen da se sa tako visokog mjesta jedne institucije kakva je OHR mogla oteti takva izjava.
– Ja ću provjeriti to sa gospodinom Gregorijanom, razgovarat ću sa njim o tome. Ovo je vrlo teška stvar. Ako u BiH postoje jataci El-Kaide onda mi te jatake moramo dešifrirati i znati ko su oni. Ali, ako ne postoje, onda za to mora neko odgovarati, jer govori da postoje. To je za nas Bošnjake islamofobija! To je isto kada za Jevreje neko kaže da su oni opasnost za civilizaciju, Evropu, SAD. Za to se kaže da je antisemitizam – rekao je dr. Cerić u oštro intoniranom govoru.
On je još kazao da se Bosna spominje u kontekstu terorizma, iako je činjenica da je to jedini prostor na svijetu gdje, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, nije bilo osveta, čak unatoč genocidu u Srebrenici.
– Pogledajte Palestinu, Libanon, da ne govorimo Irak? Pogledajte šta se tamo dešava. Ko to ovdje od nas hoće da napravi Irak? Ko to hoće da napravi to? – upitao je ef. Cerić.
Istakao je da "u ime onog što predstavljam želi jasno poručiti":
– Takve izjave poput izjave Gregorijana su za nas zlonamjerne. One nas plaše i daju nam ružne signale poput onih koji su davani Jevrejima, pa su doživjeli holokaust, i poput onih koje smo slušali 1992. kada nam je spreman genocid. Mi smo jako osjetljivi na to. Evropi je dosta jednom što su protjerali Jevreje, nemaju pravo da protjeruju autohtone muslimane sa ovih područja – kazao je on i dodao:
Grijeh i nemoral

– Grijeh je i nemoralno bosanske muslimane povezivati sa terorističkim organizacijama. Jer, mi znamo da to vodi prema tome da nema zajedničke policije, Ustava, nekim snagama se daju alibiji. Zbog ovakvih izjava mi imamo pravo da sumnjamo da je to uvertira za sljedeći genocid protiv našeg naroda! Mi moramo ustati i kazati to nije tačno.
Ako ima jataka, kažite već jednom gdje su, ako nema, onda šutite! Jer, prizivate one koji na ovdje ne vole da učine sljedeći genocid.
Prema mišljenju reisa Cerića, također, kada komšije Bošnjaka širom BiH čuju izjavu Gregorijana, oni neće reći da su u pitanju jataci El-Kaide, već brigade, armije…
F. VELE

Ovo je naša zemlja!

– Mi smo ove godine pred cijelim svijetom rekli da smo mi ovdje autohtoni muslimani. Mi nismo došli odnekud, već smo rođeni ovdje. Mi smo stvoreni od ove bosanske zemlje i samo ovdje možemo rasti. Ovo je naša zemlja. Čujete o konkordatu sa državom, potpisivanju ugovora nekakvih. Mi kao Islamska zajednica BiH nemamo potrebe da potpisujemo nikakav ugovor sa državom. Mi smo ovdje autohtoni. Mi smo ovdje domaćini. Tako treba da se osjećamo. Tako treba da nas drugi prihvate. Ovo je naša zemlja! – rekao je reisu-l-ulema Cerić.
Povratak u RS je farz Bošnjacima!

Reis Cerić je naglasio kako je povratak na prijeratna ognjišta farz Bošnjaka!
– Važno je da shvatimo da je za nas prvo stvar i najvažnije pitanje i prioritet svih prioriteta da se vratimo tamo odakle su nas protjerali. Posebno u RS se treba vraćati. Povratak na Drinu nije kakav bi trebao da bude. Pozvao bih sve one naše političare koji su blizu fondova da pomognu povratak. Za nas Bošnjake je to farz – rekao je Cerić.
Četvrtasta munara

Obnovljena džamija u Nevesinju karakteristična po četvrtastoj munari od kamena, sagrađena je krajem 18. stoljeća, a četničke horde porušile su je do temelja tokom 1992. godine.

(AVAZ)

enverm
normalan, elhamdulillah!

2 komentara

  1. dosao,nazdero se,malo ubleha prosuo jadnoj sirotinji i otisao.Doci ce kad se sljedeca bude otvarala.Kako i od cega ta jadna sirotinja bosnjacka zivi nije ga i nikad ga nece ni interesovati.Konkretne stvari su nepoznanica za nasu bajnu ulemu.Smisao njegovog govora je bio kao eto mi mozemo biti sretni jer je on (reis)dosao a tamo negdje u kraini otkazao teferic.Jadno,jadno,jadno———-neradjaju se vise bosnjaci u Nevesinju

Komentariši